Valg av sykkel

Der finnes mange forskjellige typer sykler og vi mennesker er også forskjellige og har ulike behov når det gjelder sykling. Derfor er det mange hensyn du må ta når du skal velge en ny sykkel. Du bør derfor først og fremst spørre deg selv om hva sykkelen skal brukes til og hvor du liker å sykle. På den måten finner du enklere ut av hvilken type sykkel du trenger. Deretter kan du da velge innen riktig kategori og ut fra det budsjett du har.

Ulike typer sykler

Den sykkelen du velger bør passe til det du skal bruke den til. Hvis du bor i byen og skal sykle rundt her, så er det best med en sykkel som er god på asfalterte veier og kanskje har en dempegaffel slik at du ikke får vondt når du skal passere en kantstein eller trikkeskinnene. Til dette formålet er det best med en hybridsykkel. Denne type sykkel er en mellomting mellom en racersykkel og en terrengsykkel og du vil derfor få egenskapene fra terrengsykkelen samtidig med farten til racersykkelen. Med sine smale og glatte dekk vil den rulle mye bedre og siden sittestillingen ikke er så foroverbøyd som racersykkelen, så får du også bedre komfort. Hybrid sykkelen er derfor perfekt når du skal sykle til og fra jobb, trene eller bare kjøre rundt i byen. Skal du derimot bruke en sykkel til å sykle på turstier hvor du finner mange ujevnheter, stein og røtter, så er det terrengsykkelen du bør velge.

Terrengsykkel

Med en terrengsykkel får du en kompakt ramme, brede dekk med knopper og høyt sittende styr slik at det er enklere for deg å sykle oppreist. Når man skal sykle i et kupert og ujevnt terreng så er det gjerne enklere å stå opp når du skal fremover. På slike sykler vi du også ha mange gir å velge blant og de fleste av dem sikre at du kan komme deg opp selv de bratteste stigninger uten å måtte gå av sykkelen. De er veldig populære på grunn av at de kan brukes til det meste og ikke kun til å kjøre rundt ute i skogen.

Veisykler

Disse syklene har et veldig tradisjonelt utseende og har blitt designet slik at de gir god ytelse på flate veier. Innen denne kategorien finnes det primært to ulike typer sykler, racing- og tursykler. Når det gjelder racing sykkelen så sier navnet litt seg selv, en sykkel som er beregnet til bruk når det skal gå fort. Da trenger du at sykkelen har så lav vekt som mulig og at du kan innta en aerodynamisk posisjon slik at du kommer så raskt frem som mulig uten å måtte anstrenge deg maksimalt.

Med tursykler er det annerledes. De er designet slik at de gir bedre komfort og tåler større belastninger. De er derfor særdeles velegnet til lange turer hvor det er nødvendig å ha med seg bagasje. En tursykkel har også forholdsvis brede dekk slik at du kan bruke den på veier som ikke er asfaltert eller hvis du må gjennom terreng som stiller større utfordringer til sykkelen.