Sykling: Slik kommer du i gang med en fantastisk idrett!

Å komme i gang med en hvilken som helst sport kan være vanskelig. Det samme gjør seg gjeldende med sykling, men i motsetning til fotball eller jogging hvor du kun trenger et par gode sko, så kreves det en del mer utstyr om du skal få en god start med syklingen. Det kan derfor være lett å miste litt av overblikket når man skal finne riktig utstyr.

Velg sykkel

Når du skal i gang med å sykle så er det gjerne nødvendig med en sykkel, uansett om du skal sykle hjemme på en mosjonssykkel eller på landeveien. Den første utfordringen kommer gjerne når man ser på det enorme utvalget som finnes i dag. Det finnes et utall av ulike typer sykler, og innen hver type finnes det igjen en lang rekke valgmuligheter avhengig av pris og hvilket utstyr som skal være på sykkelen. Om vi ser på sykler til landeveiskjøring så er det best med en sykkel som passer til dette. Det betyr blant annet at du bør velge en sykkel med så lav vekt som mulig, slik at du ikke må bruke flere krefter enn nødvendig for å komme deg fremover. Med formen på styret har også mye å si. Desto mer aerodynamisk posisjon du oppnår når du sykler, desto raskere kan du sykle.

Før du for alvor begynner å se på hvilken sykkel du skal kjøpe, så bør du se på budsjettet ditt slik at du vet hvor mye du skal og kan bruke på sykkelen. Dog kan det være lurt å ta med i beregningene at det er lett å la seg rive med og dermed ende opp med litt mer og dyrere utstyr enn opprinnelig planlagt. Husk på at du skal i gang med en ny sport og en god ting med sykler er at du enkelt kan bytte ut delene på sykkelen etter hvert som du blir bedre og stiller større krav til utstyret. Ønsker du etter hvert å gjøre sykkelen litt lettere, så er det ikke nødvendig å kjøpe ny sykkel. I stedet kan du kjøpe ny ramme som er lettere og da har du fått det resultat du ønsket deg.

Ut på tur

Når du har fått ordnet med sykkelen din så er det kun klær du mangler før du er klar til å rulle ut på tur. Det viktigste er et par sykkel shorts som inneholder en pute for å hjelpe deg med å holde deg komfortabel selv under lange turer. Shortsen bør passe ordentlig, noe som for kvinner vil bety å kjøpe shorts til kvinner da disse har en spesiell pute som gir litt mer beskyttelse. Generelt kan du si at jo dyrere shorts, desto bedre er kvaliteten på den og ikke minst på puten i shortsen. Dette gir bedre komfort når du skal sykle langt eller ofte. Det siste du mangler er en sykkeltrøye som sitter tett til kroppen og sko, slik at dine føtter sitter godt spent fast i pedalene og du får mest mulig ut av anstrengelsene når du tråkker rundt.

Til å begynne med bør du sykle mindre turer slik at du blir kjent med sykkelen og ikke sliter deg helt ut. Da man ofte sykler et stykke fra kjente områder kan det lønne seg å enten ha med telefonen sin slik at du kan benytte deg av gps, eller etter hvert investere i en dedikert sykkel-computer hvor du kan laste ned ruter på forhånd. Skal du ha mest mulig ut av dine sykkelturer, så få med deg en eller flere venner. Det er alltid enklere å trene sammen med flere og gir bedre resultater.