Sykle til og fra jobben?

Det er ikke like så populært i Norge som i mange andre land og dette skyldes selvsagt flere forhold. En av dem er at det ikke har blitt lagt til rette for å kunne gjøre det på samme måte som i andre land, klimaet vårt spiller en rolle og så har vi en litt annen topografi enn f.eks. Danmark og Nederland. Hva er det egentlig vi snakker om? Jo, vi snakker om å sykle til og fra jobben. Men det er mange gode grunner til å begynne med å sykle til jobben.

Gode grunner

Den beste grunnen til å sykle til jobben er at du kommer i fysisk aktivitet. Det å sykle styrker musklene og du får bedre kondisjon. Bor du i sentrale strøk så kan det også være en god grunn at du faktisk sparer tid i forhold til å ta kollektivtransport eller kjøre i egen bil. Du vil derfor få mer tid til andre ting ved å bruke sykkelen, og dette er positivt for mange i en travel hverdag hvor det kan være vanskelig å rekke alt man ønsker. Sist, men ikke minst, er du med til å hjelpe miljøet ved å sykle for egen kraft. Er det mange folk nok som bruker sykkel fremfor bil så vil det ha en god effekt på spesielt luftkvaliteten i de store byene. Vi trenger ikke å komme helt opp på samme nivå som Danmark og Nederland, hvor ekstremt mange bruker sykkel til og fra jobb, men det vil være bra for folkehelsen samt miljøet om vi i allefall kommer i gang.

Motivasjon

Noe av det vanskeligste ved å komme i gang er å finne frem motivasjonen. Den kan ofte ligge begravd ganske dypt inni oss og der skal derfor jobbes litt med å komme i gang. Det første du bør tenke på er at du ikke nødvendigvis må legge ut med å sykle hver dag. Du kan begynne med to dager per uke, dette er nok til at du kommer deg i gang med å forbedre formen og samtidig sparer tid som kan brukes sammen med familie og venner. Forbereder du deg mentalt på at det er tung de første to ukene, så vil du bli positivt overrasket når du ser hvor raskt det går fremover.

Undersøkelser viser at det de seneste årene har blitt flere og flere småbarnsforeldre som begynner å sykle, om ikke alle ukens dager så et par av dem. Her får de tatt litt igjen for den manglende treningen i hverdagen da tiden ikke slår til. Ved å sykle kan de fortsette med treningen sin. Mange småbarnsforeldre slutter med regelmessig trening i en lengre periode da de ikke kan finne tid og energi til dette i en travel hverdag. Men ved å sykle til og fra jobben så forener de det praktiske med nyttig mosjon. Ofte er det nok med et par turer i løpet av en uke slik at kroppen holder seg i gang med fysisk aktivitet, noe som er svært viktig, spesielt for dem som jobber på kontor og sitter mye i løpet av dagen.