Om Sunndalsøra

Sunndalsøra er en liten by i Møre og Romsdal. By er kanskje så ikke helt riktig siden det kun bor 4 000 mennesker her, og derfor er Sunndalsøra nok mer et tettsted. Uansett, så finner du byen ved elvene Driva og Litldalselva, helt i begynnelsen av den noe større Sunndalsfjorden. Rundt Sunndalsøra finner du mindre tettsteder som Hoelsand, Øksendalsøra og Grøa. Nærmeste større byer er Molde og Kristiansund, men du må påregne rundt en og en halv time for å komme ditt i bil.

Naturlig knutepunkt

Sunndalsøra har eksistert siden 1500-tallet og var den gangen et naturlig knutepunkt for opplandet rundt. Når presist de første bosatte seg der er det ingen som vet, men historiebøkene forteller at den første gjestgiveren på stedet kom før 1661. Siden har det vært mange ulike gjestgivere, da det på den tiden ikke var så enkelt å drive et gjestgiveri på grunn av det ikke var lov å selge til de fastboende. Vi skal helt frem til 1834 før den første landhandelen kom på Sunndalsøra. Siden vokste stedet sakte med sikkert og rundt 1915 bodde det ca. 150 mennesker på Sunndalsøra. En ting som formentlig har tiltrukket mange mennesker opp gjennom tiden er de mange høye fjellene, noe som gjør at byen ligger godt beskyttet mot vær og vind. Dette er også en av grunnene til at Sunndalsøra innehar flere rekorder for høyeste temperaturer i Norge.

De høye fjellene

Byen er omgitt av flere fjell med en høyde på 1 700 m.o.h. og dette er med til å gi ekstreme temperaturer om vinteren. Dette fjellområdet kalles for Trollheimen og er et populært turområde for de lokale, og for turister som kommer langveis fra. Med så mange høye fjell er det derfor ikke så overraskende at Sunndalsøra har rekorden for den høyeste temperaturen i desember måned og den høyeste i februar. Begge rekorder er enda ikke spesielt gamle og ble satt i desember 1998 samt i februar 1990. Begge gangene med over 18 varmegrader og faktisk er 23. februar 1990 den varmeste dagen noen gang registrert i hele Skandinavia. Grunnen til at det er mulig med så høye temperaturer er at det kommer inn mild luft fra Atlanterhavet og når denne presses nedover fjellsidene, så skapes det fønvind som kan bli ganske varm på den årstiden.

Turisme

Fjellene rundt Sunndalsøra er velegnet til gåturer og sykkelturer, siden de ikke er spesielt krevende. Selvsagt er det store høydeforskjeller da mange av fjellene går fra rundt 500 m.o.h. og opptil 1 850 moh. Om vinteren er det også fine skiløyper her og mange som benytter seg av de mer enn 1 500 hyttene som finnes i området. Sunndalsøra er også startstedet for den berømte Aursjøvegen som går til Eidsvåg. Den er hele 121 km lang og går opp gjennom fantastiske Litldalen med sin flotte natur. Ruten er kjent for Aursjørittet, men også for sine mange hårnålssvinger og en av få vendetunneler som finnes i landet vårt. Her lønner det seg å sykle med terrengsykkel på grunn av de lange distanser med grusvei, noe som ikke passer så bra til racersykler.