Aurssjøveien

Det finnes mange fantastiske veier i Norge og det er kanskje ikke så rart med den størrelsen og så mange fjorder, daler og nydelige naturområder vi har her til lands. En av disse flotte veiene finner vi ved Aursjøen mellom Opland og Møre og Romsdal fylker. Veien hører ikke til blant de eldste i Norge og ble bygget mellom 1947 og 1950, da man på samme tid skulle bygge ut Aura kraftverk. Den første delen av veien som ble ferdig, er veien opp gjennom Litldalen til Aursjøen og siden ble det siste stykket ferdig fra Aursjøen og ned til Eikesdal. Dette ble gjort ferdig i 1962.

Aursjøveien har en total lengde på 121 km og går i sin helhet fra Sunndalsøra i Sunndal kommune til Eidsvåg i Nesset kommune. Av den totale strekningen på 121 km er 50 km av dem gjort om til bomvei, noe som skjedde i 1991. Du må derfor betale kr. 100 for å benytte den kanskje mest spektakulære delen av veien, fra Finnset i Eikesdal og til Litldalen ved Sunndalsøra, oppover fjellet gjennom mange hårnålssvinger. Det meste av veien er grusvei, med unntak av et par få asfalterte strekninger. På grunn av den store rasfaren på vinteren og våren, samt det faktum at veien ikke kan brøytes, så er det verdt at få med seg at veien kun er åpen fra 1. juni og frem til første snøfallet på høsten / vinteren.

Ikke for dem med høydeskrekk

Har du høydeskrekk så er dette kanskje ikke den beste vei å prøve seg på. Ikke fordi den går veldig høyt opp, høyeste punkt er 947 m.o.h. og når man først kommer opp på denne høyden, så snor veien seg rundt på 900 meters høyde. Men flere steder er veien ganske bratt og smal, noe som betyr at trafikk som kommer imot kan komme overraskende med liten plass til å komme seg forbi. I tillegg er det flere steder hvor det ikke er noe rekkverk mot fjellskråningen og du kjører da tett på stupbratte fjellsider uten sikring. Men turen kan absolutt anbefales. Det er ikke mange andre steder i Norge hvor man finner en så storslått natur som langs denne veien, og en bør derfor ta seg god tid til å nyte utsikten.  Har du litt høydeskrekk så anbefales det å velge å kjøre fra Sunndalen mot Eikesdalen. Delen fra Aursjøen og ned til Eikesdalen er bredere og bedre sikret med autovern enn den delen som går opp mot Litledalen.

Opplevelser underveis

På turen opp og ned gjennom hårnålssvingene er det også mulig å se en av få vendetunneler i Norge. Det lønner seg derfor ikke å kjøre i en for stor bil da det kan være vanskelig nok å komme seg gjennom en slik tunnel. Det er også mulig å se den store jettegryten ved Hallarvasslia, demningen ved Aursjøen og Aursjøhytta. Denne hytten tilhører Kristiansund og Nordmøre Turistforening og om sommeren er hytten betjent. Om vinteren er det mulig å leie overnattingsplasser og samtidig få tilgang til fasilitetene i hytten.

Ved Aurstupet samt ved Vikesoksa og Katthammeren i Eikesdal, er det mulig å se etter folk som driver med basehopping. Det er et ganske spektakulært syn å se når de kaster seg ut og nedover stupbratte fjellsider. Ellers kan det anbefales å stoppe ved Nesset prestegård som er Bjørnstjerne Bjørnsons barndomshjem eller se på helleristningene ved Eresfjorden. I det hele tatt er det mye å oppleve langs Aursjøveien.