Aursjørittet: Sykkelritt i vakre omgivelser

Norge har mange flotte landskaper med alle fjordene, høye fjell og samtidig et veinett som er særdeles velegnet til lange sykkelturer. Vi kan vel derfor godt tillate oss å kalle Norge for et paradis for syklister. Det er mange muligheter for sykling i verdensklasse, fantastiske sykkelruter og de seneste årene har det også kommet flere sykkelstier for dem som ønsker å komme seg ut i naturen på sykkel. Det finnes mange naturskjønne sykkelruter og sykkelritt i landet vårt.

Kjente sykkelruter

Blant de mest kjente sykkelruter finner vi Rallarvegen, som går fra Haugastøl til Flåm og videre ned til Sognefjorden. En annen kjent sykkelrute går gjennom de mange hårnålssvingene oppover Trollstigen og med utsikt til den nydelige og verdensberømte Geirangerfjorden. Av de mer kjente sykkelritt i Norge finner vi Tour of Norway for de profesjonelle. Dette løpet hører til blant de mer spektakulære løp i verden, hovedsakelig på grunn av den fantastiske naturen. Blant sykkelrittene som finnes for vanlige folk er det kanskje Trondheim til Oslo som fremstår som det mest kjente, også kjent som den store styrkeprøven på grunn av den lange distansen. Men et av de mest naturskjønne sykkelritt i Norge må være Aursjørittet som går fra Eikesdal til Sunndalsøra. Eller har du bare lyst til å teste deg selv uten å delta i et sykkelritt, så kan du sykle opp Trollveien fra Åndalsnes, kjent som Norges lengste oppoverbakke.

Aursjøvegen

Aursjøvegen som legger vei til Aursjørittet er noe lengre enn selve sykkelrittet. Faktisk er veien hele 121 km lang og begynner i Eidsvåg i Nesset kommune og slutter i Sunndalsøra i Sunndal kommune. Det meste av veien er grusvei og den går blant annet over fjellet mellom Finnset og Litldalen. Blant de mer spektakulære syn langs veien er de mange hårnålssvingene og en vendetunnel, noe man ikke ser mange steder i Norge. Her er det en fantastisk natur og ved Litldalen kan man se fosser som faller loddrett ned fra nesten 2 000 meter høye fjell.

Veien går opp til 947 m.o.h. som er det høyeste punktet. Dette er også et populært sted blant basehoppere hvor de kan kaste seg ut fra Aurstupet. For dem som sykler opp er det god bruk for en sykkel med mange gir samt gode muskler, da det flere steder går ganske bratt oppover og derfor er Aursjørittet ikke for syklister som er i dårlig form.

Selve sykkelløpet

Aursjørittet finner sted hvert år i august måned og går langs Aursjøvegen. Men løpet er «kun» på 72 km og følger dermed ikke hele veien fra start til slutt. Uansett den litt korte distansen, så er dette et løp som kan ta pusten fra de fleste med sine mange høydemeter. Her sykler man på grusvei og flere steder kan man se rett ned mange hundre meter, det er derfor ikke et sykkelritt for dem som er redde for høyder. Løpet ble opprinnelig arrangert av Nesset CK og Sunndal Sykkelklubb og hadde i sin «storhetstid» status som seedingsritt til det langt større Birkebeinerrittet. Men for et par år tilbake mistet Aursjørittet denne statusen og nå er det Nesset CK som arrangerer løpet alene. Antall deltakere har variert litt, men på det meste er det mer enn 500 syklister som står på startstreken og er klar til å kjempe seg gjennom ruten. Skulle du ha lyst til å prøve krefter med løpet, så er det bare å melde seg på og være klar til august.